U petak, 27. studenoga 2015. godine, je u Uljaniku održana svečanost primopredaje novogradnje 507 - „Isaac Newton“, sofisticiranog višenamjenskog broda za više vrsta specijalnih radova na moru, čiju je izgradnju ULJANIK Brodogradilište ugovorio s luksemburškom kompanijom Sofidra S.A. Riječ je o brodu ukupne dužine od 138 i širine 32 metra, maksimalne nosivosti 13 436 tona koji će biti opremljen za polaganje kabela na morsko dno, te za zatrpavanje kanala na morskom dnu u koje su položeni kabeli. Brod može služiti i za prijevoz tereta na otvorenoj palubi kao što su npr. vjetroelektrane ili se koristiti kao radna platforma za sve konstrukcijske radove, podmorske i off shore projekte, a u tu svrhu ugrađene su dvije palubne dizalice za podmorske radove. Ugovaranjem izgradnje tog broda, Uljanik je potvrdio povjerenje Jan De Nul Grupe, jedne od vodećih kompanija s područja dredginga i složenih pomorsko podmorskih i off shore radova.

U Uljaniku je danas (27. studenoga) vlasniku isporučena gradnja 492 - „Mirakh“ druga krmena kočarica (Fishing vessel - Stern Trawler) koju ULJANIK Brodogradilište gradi za rusku kompaniju JSC „Murmanseld 2“ iz Murmanska. Riječ je o brodu namijenjenom ribolovu odnosno krmenom kočarenju i shodno tomu opremljen je postrojenjem za preradu, pakiranje, zamrzavanje i skladištenje ulovljene ribe.

U Rijeci je prošlog petka (14. studenoga) održana svečanost krštenja i primopredaje gradnje 506 pod imenom „Mljet“ koju je ULJANIK Brodogradilište izgradilo za Jadroliniju, hrvatskog nacionalnog brodara iz Rijeke. Riječ je o četvrtom ujedno i zadnjem iz serije istovjetnih Ro-Ro putničkih brodova predviđenih za ravnopravnu plovidbu u oba smjera kapaciteta 616 putnika ljeti, odnosno 322 zimi u zatvorenom salonu. Također brodovi će moći prevoziti 145 standardnih automobila ili 16 trailera svaki do 40 tona.

Isporukom „Mljeta“ uspješno je završen projekt u vrijednosti od 32 milijuna eura koliko iznosi vrijednost investicije izgradnje četiri broda za lokalne trajektne linije. Uključivanjem broda „Mljet“ u flotu, Jadrolinija završava jednu etapu u modernizaciji flote čime se povećava efikasnost poslovanja i jača konkurentnost Društva te unapređuje usluga prema putnicima. Sve navedeno omogućit će Jadroliniji da se uspješno nosi s izazovima europske tržišne utakmice u godinama koje dolaze.

Danas, 7. studenoga, 3.MAJ Brodogradilište isporučio je pet (13047, 13048, 13051, 13052 i 13055) od ukupno sedam izgrađenih teglenica za prijevoz sirove nafte i produkata namijenjene za plovidbu rijekom. Sagrađene su za švedsku tvrtku Wisby Tankers AB, a isporuka preostale dvije teglenice (13053 i 13054) predviđena je za ponedjeljak 10. studenoga zbog tegljenja iz ULJANIK Brodogradilišta koje je planirano ovog vikenda.

U Uljaniku je danas 23. studenoga s navoza 1 u more porinuta gradnja 492 - „Mirakh“ druga krmena kočarica (Fishing vessel - Stern Trawler) koju ULJANIK Brodogradilište gradi za rusku kompaniju JSC „Murmanseld 2“ iz Murmanska. Riječ je o brodu namijenjenom ribolovu odnosno krmenom kočarenju.

Prva dama svečanosti, kuma broda, bila je Ljudmila Yurjeva koja je uobičajenim presijecanjem konopa pustila brod u more. Uz čelne ljude Uljanika, svečanosti porinuća broda prisustvovao je i Georgij Mirzoyan savjetnik za gospodarstvo pri Veleposlanstvu Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj te Jury Zadvorny predsjednik kompanije Murmanseld 2.

Nazočnima se prigodnim riječima obratio Eduard Milovan, direktor ULJANIK Brodogradilišta koji je pritom istaknuo kako Brodograditelji Uljanika mogu biti zadovoljni učinjenim poslom te kako Uljanik želi aktivno sudjelovati u obnovi ruske ribarske flote u Murmansku. Milovan se na koncu zahvalio predstavnicima brodovlasnika, Ruskog registra brodova i Det Norske Veritasa na iznimnoj suradnji, kao i svim uljanikovcima na odrađenom poslu.

Georgij Mirzoyan savjetnik za gospodarstvo pri Veleposlanstvu Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj naznačio je nastavak suradnje Ruske Federacije s Hrvatskom i Uljanikom koju bi u budućnosti trebalo dodatno poticati, naročito u brodogradnji. Mirzoyan je izrazio pohvale radnicima Uljanika te zaključio kao je brod izgrađen u južnom toplom moru, a spreman je ploviti u hladnim sjevernim morima.

Na upravo završenom, najvećem salonu inovacija u Hrvatskoj, Inova 2013, na kojem se predstavilo više od 550 inovacijskih dostignuća međunarodnih i domaćih inovatora te na kojem su sudjelovali predstavnici 31 inozemne delegacije, članovi naše udruge postigli su sljedeće rezultate:

Autor Naziv inovacije Odličje
Siniša Križanec Tunelska zrcala Srebro
Sladjan Pejić i Roberto Puž Pumpa za mulj Bronca

Danas (petak, 15.studenoga) su u 3. MAJ-u porinute dvije riječne teglenice za prijevoz sirove nafte i produkata, namijenjene za plovidbu rijekom Magdalenom u Kolumbiji. Teglenice je 3.MAJ Brodogradilište sagradio za švedsku tvrtku WISBY TANKERS AB. Obje teglenice istih su karakteristika, dugačke 59,5 metara, široke 16 metara i ukupno 4,6 metara visoke. Nosivost im je 2500 tona. Opsluživat će ih posebni gurači.
Teglenice su građene pod nadzorom Klasifikacijskog društva BUREAU VERITAS, a plovit će pod kolumbijskom zastavom.

Danas je (utorak, 5. studenoga) u Rijeci potpisan aneks Kolektivnog ugovora kao i Sporazum o visini otpremnina za radnike ULJANIK Grupe kojeg su u danas potpisali i:
Juraj Šoljić - glavni povjerenik SMH-a 3.MAJ,
Željko Maričić- predsjednik samostalnog sindikata 3.MAJ-a.

Isto tako, potpisan je i treći aneks Kolektivnog ugovora kojem je produljeno trajanje do zaključenja novog Kolektivnog ugovora na razini ULJANIK Grupe. Danas aneksirani kolektivni ugovor 3.MAJ Brodogradilišta zadržao je sve dosadašnje odredbe izuzev članaka koji se odnose na pitanje o visini otpremnina, a koje su sada regulirane već spomenutim Sporazumom o visini otpremnina. Produljenje Kolektivnog ugovora 3.MAJ Brodogradilišta od strane poslodavca popisali su:
Zdravko Pliško – predsjednik Uprave 3.MAJ Brodogradilišta,
Predrag Božanić – član Uprave 3.MAJ Brodogradilišta,
Hrvoje Makulinčić – direktor ULJANIK Poslovno informacijskih sustava,
te sa sindikalne strane predstavnici sva tri sindikata koji djeluju u 3.MAJ-u.