3.MAJ Brodogradilište je 10. travnja isporučio dvije teglenice (PN 13134,13135) za prijevoz sirove nafte i produkata namijenjene za plovidbu rijekom. Sagrađene su za švedsku tvrtku WISBY TANKERS AB.

Teglenice su dugačke 59,5 metara, široke 16 metara i ukupno 4,6 metara visoke, a opsluživat će je posebni gurači.

Građene su pod nadzorom Klasifikacijskog društva BUREAU VERITAS.

Prošlog četvrtka (9. travnja) je na Uljanikovom otoku rezanjem brodskih limova počeo proizvodni proces izgradnje djelomično opremljenog trupa samohodnog usisnog jaružala koje ULJANIK Brodogradilište gradi za kompaniju IHC Holland B.V. Ugovor je potpisan koncem veljače prošle godine, a riječ je o brodu dužine 152 metra, širine 28 metara i visine 8,9 metara.

Nosivost od 2.650 tona brod će imati pri gazu od 6 metara, a krajnja brzina plovidbe bit će 11,5 čvorova. U brod će biti ugrađena tri glavna motora MAN 6L48/60 svaki snage 7200 kW.

U petak (3. travnja) je u Uljaniku s navoza 1 u more porinuta gradnja 509 – LPG (liquid petroleum gas) teglenica za prijevoz ukapljenog plina koju ULJANIK Brodogradilište gradi za 3. MAJ Brodogradilište odnosno za švedsku tvrtku Wisby Tankers AB.

Prva dama svečanosti porinuća bila je gospođa Ester Buić rukovoditeljica pravnih poslova, osiguranja i investicija u društvu ULJANIK Poslovno informacijski sustavi koja je uobičajenim presijecanjem konopa pustila teglenicu u more. Buić se tom prilikom zahvalila tvrtki Wisby Tankers AD i ULJANIK Brodogradilištu na ukazanom povjerenju i prilikom da kao kuma sudjeluje u tako značajnom trenutku kao što je prvi dodir plovila i mora.

Danas (srijeda, 23. travnja) je 3. MAJ Brodogradilište isporučio četiri teglenice za prijevoz sirove nafte i produkata, namijenjene za plovidbu rijekom. Teglenice je 3.MAJ sagradio za švedsku tvrtku Wisby Tankers AB.

Sve teglenice istih su značajki, dužine 59,5, širine16 i 4,6 metara visoke. Nosivost im je 2500 tona. Opsluživat će ih posebni gurači. Teglenice su građene pod nadzorom Klasifikacijskog društva Bureau Veritas, a plovit će pod kolumbijskom zastavom.

Prošlog petka (18.travnja) je u Uljaniku na navozu 2 na Otoku prema željama vlasnika svečano obilježena ugradnja glavnih motora u novogradnju 502. Riječ je o drugom od zasad dva ugovorena trajekta (RO-PAX) namijenjena prijevozu putnika, kamiona i drugih vozila u području Kaspijskog mora koje ULJANIK Brodogradilište gradi za „State service of maritime and river transportation of Turkmenistan“.

Uz čelne ljude Uljanika svečanosti ugradnje glavnih motora prisustvovali su i Akmammet Puhanov i Serdar Hajyyev iz State service of maritime and river transportation of Turkmenistan“.

U Uljaniku je u subotu 5. travnja s navoza 1 u more porinuta gradnja 506 koju ULJANIK Brodogradilište gradi za Jadroliniju, hrvatskog nacionalnog brodara iz Rijeke. Riječ je o četvrtom i ujedno i zadnjem iz serije istovjetnih Ro-Ro putničkih brodova predviđenih za ravnopravnu plovidbu u oba smjera kapaciteta 600 putnika ljeti, odnosno 320 zimi u zatvorenom salonu. Također brodovi će moći prevoziti 145 standardnih automobila ili 16 trailera svaki do 40 tona.

Porinuću je uz čelne ljude Uljanika i Jadrolinije prisustvovao i Siniša Hajdaš Dončić ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, a prva dama svečanosti bila je Slavica Afrić rukovoditeljica Službe marketinga Jadrolinije koja je tradicionalnim presijecanjem konopa pustila brod u more.

Tekst Odluke Br. 84/2013 u PDF formatu.

Odluka Br. 84/2013


Danas (26. travnja) je u Novom domu Uljanika održana Izvanredna glavna skupština društva Uljanik d.d. prva nakon uspješne provedbe organiziranog radničkog dioničarstva i dokapitalizacije Uljanika.

Na skupštini je imenovan novi nadzorni odborDruštva u sastavu Renata Kašnjar Putar (članica Uprave mirovinskog fonda PBZ-CO), Andrija Hren (Financijskianalitičar Erste plavi mirovinski fond), Vladimir Žmak (predsjednik NO uprethodnom sazivu), Đino Šverko (predstavnik malih dioničara) Rajko Kutlača(predstavnik malih dioničara). U svom obraćanju dioničarima dosadašnji predsjednikUprave Uljanika d.d. Anton Brajković zatražio je svoje razrješenje s mjestapredsjednika Uprave zbog kako je naveo godina i ostvarenih uvjeta za mirovinu i odmah potom Brajković je predstavio novu upravu s Giannijem Rossandom kao novimpredsjednikom Uprave te Marinkom Brgićem i Veljkom Grbcem kao članovima Uprave Uljanika d.d.

Uljanik je tako nakon uspješno provedenog organiziranogradničkog dioničarstva i dokapitalizacije krajem prošle godine, dobio nadzorniodbor koji predstavlja novu vlasničku strukturu Uljanika u kojoj sunajznačajniji vlasnici Kapitalni Fond (6,6), Croatia Osiguranje (9,9),Fond zafinanciranje razgradnje (4,9), PBZ–CO Fond (3,9) HZMO (7,4), HZZO (3,9), Ersteplavi Fond (3,3), DAB (2,3), Adris (2,4), te ostali manji institucionalniulagači i pravne osobe. Valja naglasiti da mali dioničari posjeduju 46 postokapitala, od čega sadašnji i bivši radnici Uljanika posjeduju 38 posto.

Siniša Križanec, član Udruge inovatora 3.MAJ-a, nakon 'INOVE 2012', ponovo je osvojio zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi inovacija 'Arhimed 2013' u Moskvi

Preuzeto iz Novog lista

RIJEKA Inovator Siniša Križanec iz Rijeke nagrađen je zlatnim odličjem na cijenjenom 16. moskovskom međunarodnom salonu inovacija i novih tehnologija »Arhimed« za inovaciju »Vinč-škrip (Winch-Vice)«, objavili su iz Saveza inovatora Primorsko-goranske županije. Hrvatski inovatori na upravo završenom Arhimedu 2013., održanom u kulturno-izložbenom centru Sokoljniki, u svom trinaestom uzastopnom nastupu za 14 izloženih inovacija i novih proizvoda osvojili su niz nagrada i time potvrdili svoju uspješnost.

Nastup Siniše Križaneca sufinancirali su Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, a sudjelovanje inovatora iz županije na Arhimedu 2013. organizirao je Hrvatski savez inovatora uz tehničku realizaciju Saveza inovatora PGŽ-a i Saveza riječkih inovatora. U Savezu inovatora PGŽ-a navode da je u sklopu Arhimeda 2013. održana posebno značajna prezentacija hrvatskih inovacija na Danu hrvatskih izlagača. Izložbu je posjetio hrvatski veleposlanik u Ruskoj Federaciji Igor Pokaz sa savjetnicom Jadrankom Japunčić.

– Dobro zapažen hrvatski izložbeni prostor bio je mjesto poslovne promidžbe, predstavljanja programa rada s mladim hrvatskim inovatorima i predstojećeg 38. hrvatskog salona inovacija Inova-Budi uzor 2013., na kojem se očekuje izlaganje brojnih ruskih inovatora i gostiju iz cijelog svijeta, poručuju iz Saveza inovatora PGŽ-a.

Arhimed je velika međunarodna izložba inovacija koju organizira Međunarodni inovacijski centar Arhimed, Ministarstvo industrije, znanosti i tehnologije i Ministarstvo obrane Ruske Federacije, Ruspatent, Poglavarstvo grada Moskve uz pokroviteljstvo ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ove godine na Arhimedu su prikazane ukupno 1033 inovacije iz više od pedeset ruskih regija i 18 zemalja, a izložba se prostirala na oko pet tisuća četvornih metara. Teme su iz oblasti strojogradnje, IT, biotehnologije, transporta, proizvodnje različitih materijala, proizvodnje medicinskih naprava, dobivanja nafte i plina, sigurnosti ljudi i objekata, metoda sprječavanja zagađenja i održavanja prirode i drugog. (A. P.)


Video reportaža