U 3.MAJ-u je 9. lipnja s Navoza 1 u more porinuta gradnja 730 koju 3.MAJ Brodogradilište gradi za švedsku kompaniju WISBY TANKERS. Porinuću su uz čelne ljude ULJANIK Grupe prisustvovali i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te predstavnici brodovlasnika, a prva dama svečanosti bila je Helena Salamon, rukovoditeljica proizvodne tehnologije u 3.MAJ-u, koja je tradicionalnim presijecanjem vrpce brod „Palanca Rio“ pustila u more.

Nazočnima se tom prilikom obratio Domagoj Klarić Predsjednik Uprave 3.MAJ Brodogradilišta koji je u ime zaposlenika ULJANIK Grupe i 3.MAJ Brodogradilišta pozdravio sve prisutne te istaknuo:
-Naša odlučnost i cilj da kvalitetom izgrađenih brodova i uvažavanjem specifičnih želja kupaca zadržimo i vraćamo brodovlasnike koji jednom odluče graditi brod u 3.MAJ-u u potpunosti se potvrđuje i s kompanijom WISBY TANKERS koja je nastavila suradnju s 3.MAJ Brodogradilištem i nakon procesa njegovog restrukturiranja i privatizacije, te ulaskom u sastav ULJANIK Grupe. Kumi broda, želim uspješno kumovanje ovoj gradnji, a brodu mirnu plovidbu“ – zaključio je na koncu Klarić.

ULJANIK Brodogradilište i Tehnička škola Pula potpisali su u srijedu 3. lipnja 2015. godine Sporazum o suradnji na znanstveno istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima. Sporazumom,koji je potpisan u okviru Dana otvorenih vrata Škole, definiraju se načela suradnje koja mogu značajno pridonijeti uspješnosti ostvarenja razvojnih planova ULJANIK Brodogradilišta i Tehničke škole Pula.

Sporazum je u ime ULJANIK Brodogradilišta potpisao direktor Silvan Kranjc, a u ime Tehničke škole Pula ravnatelj Dalibor Paus. Suradnja se prvenstveno odnosi na stalnu promociju brodograđevnih zanimanja i programa Tehničke škole Pula, poticanju interesa za upis u programe Tehničke škole Pula, a naročito smjerova Brodograđevni tehničar i Strojarski tehničar za računalstvo. Suradnja bi trebala unaprijediti izvođenje praktične i teorijske strukovne nastave na temelju znanja i aktivnosti koji se u praksi koriste u procesu projektiranja i gradnje broda, u čemu bi sudjelovao i stručni kadar ULJANIK Grupe u dijelu izvođenja nastave uz primjenu praktičnih znanja. Također, Uljanik i Tehnička škola koordinirali bi u stručnom i praktičnom usavršavanju učenika Tehničke škole putem radionica i stručnih predavanja na alatima i sustavima koji se koriste u ULJANIK Grupi.

Uz potpisivanje Sporazuma i sudjelovanja na Danu otvorenih vrata jedna od prvih aktivnosti ULJANIK Brodogradilišta i Tehničke škole Pula bit će posjet profesora pojedinim odabranim odjelima Grupe kako bi se što bolje upoznali s procesom gradnje broda i mogućnostima koje u pogledu obrazovanja za učenike nudi Uljanik. Nakon toga planiran je i okrugli stol na kojem bi sudjelovali predstavnici Škole i Uljanika radi razmjene iskustava i detaljnije razrade ranije dogovorenih aktivnosti, poput izbora dijelova procesa gradnje broda koji bi učenicima bili zanimljivi,te način na koji bi stručnjaci iz Uljanika to mogli predstaviti učenicima u prostorima Uljanika, ali i Škole. Učenička praksa i način na koji će je učenici organizirano obavljati u Uljaniku također će biti jedan od tema razgovora na spomenutom okruglom stolu.

U Uljaniku je u subotu 21. lipnja s navoza 2 u more porinuta gradnja 502 - „Bagtyyar“ drugi od zasad dva ugovorena trajekta (RO-PAX) namijenjena prijevozu putnika, kamiona i drugih vozila u području Kaspijskog mora koje ULJANIK Brodogradilište gradi za „State service of maritime and river transportation of Turkmenistan“.

Prva dama svečanosti, kuma broda, bila je Maja Bernobić projektantica u ULJANIK Brodograđevnim projektima koja je uobičajenim presijecanjem konopa pustila brod u more. Uz čelne ljude Uljanika, svečanosti porinuća broda prisustvovao je i Amanmyrat Gurdov zamjenik predsjednika Državne službe pomorskog i riječnog transporta Turkmenistana.

U Rijeci je 17. lipnja održana svečanost krštenja i primopredaja novoizgrađenog Jadrolinijinog Ro-Ro putničkog broda „Kornati“, a događaju održanom u salonu novog trajekta nazočili su Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik uprave Jadrolinije Alan Klanac, direktor ULJANIK Brodogradilišta d.d. Silvan Kranjc, predstavnici lokalne uprave i samouprave te mnogobrojni partneri i poslovni suradnici nacionalnog putničkog brodara. Čast da bude kuma novom Jadrolinijinom trajektu pripala je hrvatskoj olimpijki Janici Kostelić.

U utorak (10. lipnja) su u 3.MAJ Brodogradilištu porinute dvije morske teglenice za prijevoz nafte i asfalta. Teglenice dužine 59,5, širine 16 i visine 7,6 metara 3.MAJ je izgradio za švedsku tvrtku Wisby Tankers.

U vremenu od 2. do 6. lipnja radnici društva 3.MAJ BRODOGRADILIŠTE d.d., kao i radnici društava ULJANIK Brodograđevni projekti d.o.o. i ULJANIK Poslovno informacijski sustavi d.o.o. zaposleni na lokaciji Rijeka, imali su mogućnost otkupiti 105.067 dionica Društva 3.MAJ BRODOGRADILIŠTE d.d. Rijeka.

Rok za upis dionica za prvi krug počeo je 2. lipnja 2014. i trajao do 5. lipnja 2014., a drugi je krug započeo i završio 6. lipnja 2014.

Sve aktivnosti potrebne za stjecanje dionica radnika provedene su u sjedištu društva 3.MAJ BRODOGRADILIŠTE d.d., Rijeka, Liburnijska 3. Na deset upisnih mjesta, postavljenih za tu namjenu na različitim lokacijama unutar Brodogradilišta, radnici su mogli upisati svoje dionice. Ponuđeni paket dionica odabralo je trideset i petero radnika s ukupno 2.593 dionica.


U Uljaniku je danas (15. lipnja) s navoza 1 u more porinuta gradnja 499 pod nazivom „Balaken“ koju ULJANIK Brodogradilište gradi za kompaniju Azerbaijan State Caspian Shipping Company iz Republike Azerbajdžan.

Riječ je o brodu nosivosti 5.000 tona koji će prevoziti 54 vagona. Brod dužine 154,80 i širine 17,5 metara pokretat će dva Uljanik-MAN B&W motora oznake 5S26MC6 svaki snage 2000 kW pri 250 o/min s kojim će postizati 14,5 čvorova brzine plovidbe. Brod je u more tradicionalnim presijecanjem konopa pustila gospođa Latifa Zeynalova zaposlenica spomenuta tvrtke, a svečanosti porinuća prisustvovali su i Aydin Bashirov predsjednik kompanije Azerbaijan State Caspian Shipping Company sa svojim najbližim suradnicima, te predsjednik Uprave ULJANIK Grupe Anton Brajković. Nazočnima se na početku svečanosti obratio Marinko Brgić predsjednik Uprave ULJANIK Brodogradilišta koji je istaknuo kako Brodogradilište čini krajnje napore za postizanje ugovorenih rokova ne bi li brodovi stigli u Kaspijsko more prije zaleđivanja rijeka i kanala. Brodogradilište pri tome ne zanemaruje kvalitetu brodova, stoga sam uvjeren da će naši poslovni partneri i prijatelji dobiti brodove visoke kvalitete u ugovorenim terminima, na što su oni u suradnji s Uljanikom već i navikli, istaknuo je Brgić.

Nadam se i vjerujem da će ovakva poslovna suradnja, stvoreni odnosi, novi i puno efikasniji brodovi, kao i ekspanzija razvojnih aktivnosti na Kaspijskom moru, biti čvrsti temelj za daljnji kontinuitet naše zajedničke budućnosti kroz nove ugovore i nove brodove, zaključio je na koncu Brgić uz čestitku svim uljanikovcima i suradnicima na izgradnji ovog lijepog i kvalitetnog broda.

Predsjednik Azerbajdžanske državne kaspijske morske plovidbe Aydin Bashirov istaknuo je kako su brodograditelji Uljanika prije skoro tri desetljeća, od 1984. do 1986. godine izgradili i predali kaspijskim brodarima osam paroma - trajekta, brodova za prijevoz željezničkih vagona. Trenutna suradnja s Uljanikom nastavljena je ponajviše zaslugom uvaženog Iljhama Alijeva, predsjednika Republike Azerbajdžan koji podržava obnovu Kaspijske flote i transportnih putova.

Zahvaljujem se svima koji sudjeluju u ovom projektu i uvjeren sam da će brodovi biti isporučeni na vrijeme, zaključio je na koncu Bashirov. Ovo je bilo četvrto ovogodišnje porinuće u Uljaniku. Ugovori za gradnju novogradnji 498 i 499 potpisani su u svibnju 2011. godine, a planirani rok isporuke prvog broda je konac ljeta ove godine. Budući da je danas radni dan porinuću su mogli prisustvovati uljanikovci, njihovi gosti i poslovni partneri.