Brod Valovine napustio pulsko brodogradilište

Nakon što je prošloga petak u Uljaniku izvršena primopredaja gradnje broda 491 Valovine kupcu Maritime Transport Pula Four INC., Monrovia Liberia, u subotu 2. srpnja je upriličeno i potpisivanje Protokola o najmu broda. Naime, protokol o najmu potpisan je između tvrtki Matritame Transport i Uljanik Plovidbe koja će upravljati brodom na svjetskom tržištu pomorskog transporta. Uz nazočnost predsjednika Uprave ULJANIK Grupe Giannia Rossande i direktora Uljanik Plovidbe Dragutina Pavletića, protokol su potpisali Elvis Pahljina, pomoćnik predsjednika Uprave za financije ULJANIK grupe i Darko Šorc, pomoćnik direktora Uljanik Plovidbe. Potpisivanje protokola, svojim su dolaskom podržali i ministar turizma Anton Kliman, istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

U vrijeme nedovoljne zaposlenosti, u ULJANIK grupi su uz Valovine, izgrađena još tri broda istih karakteristika s ciljem da se sustav brodogradnje sačuva i zadrži kontinuitet zaposlenosti vlastitih proizvodnih kapaciteta i radnika u vremenima kada nije bilo značajnijeg pomaka na tržištu brodogradnje.

Predsjednik Uprave ULJANIK Grupe Gianni Rossanda istaknuo je da je ovo četvrti i zadnji brod iz takozvanog križnog programa kojim se praktički premostilo najteže razdoblje krize u brodarstvu i brodogradnji u protekle četiri godine. Brodom Valovine, kao s prethodna tri broda za prijevoz rasutih tereta, u potpunosti su ispunjeni navedeni strateški ciljevi ULJANIK Grupe na način da je jedan vrlo složen brodograđevni proces uspješno prebrodio krizu koja je uništila mnoga svjetska brodogradilišta. Brod za prijevoz rasutog tereta Valovine ima nosivost od 52 tisuća tona, dug je 189,9 i širok 32,2 metara, a gaz mu je 12,3 metara. Glavni motor broda proizveden je u ULJANIK Strojogradnji pod licencom MAN-a. Sam motor ima snagu 8.600 Kw pri 121 o/min, a pokretat će brod brzinom plovidbe od 15,5 čvorova. Brod Valovine iz pulskog je brodogradilišta isplovio jučer, 6. srpnja 2016. godine, u popodnevnim satima.