U pulskom brodogradilištu porinuta novogradnja 500

U Uljaniku je u subotu, 26. kolovoza 2017. godine u 12 sati, s navoza 2 u Puli, u more porinuta novogradnja 500 - „Willem van Rubroeck“. Riječ je o usisnom jaružalu na vlastiti pogon koje je ULJANIK d.d. ugovorio s luksemburškom kompanijom Dredging and Maritime Management S.A. u sklopu JDN Grupe.

U ime ULJANIK Grupe nazočnima se obratio član Uprave Uljanika, gospodin Marinko Brgić, koji je tom prigodom zahvalio svim projektantima, inženjerima i radnicima na uspješnom sudjelovanju te uloženom trudu i angažmanu u izgradnji ovog broda. Uz predstavnike ULJANIK Grupe, porinuću su nazočili i obitelj brodovlasnika, predstavnici JDN Grupe, predstavnici ureda JDN-a u Uljaniku te predstavnici klasifikacijskog društva Bureau Veritas Hrvatska.
Gospođa Julie De Nul, kći izvršnog direktora kompanije Jana Pietera De Nula, tradicionalnim presijecanjem konopa pustila je brod u more, dok će imenovanje broda uslijediti tek nakon isporuke.
Brod dugačak 151,3 i širok 36 metara moći će razviti brzinu od 12 čvorova. Ima instaliranu snagu agregata od 40.975 kW, tri usisne pumpe produkata jaružanja ukupne snage 25.500 kW, dvije smještene u pumpnoj stanici broda i jedne u strojarnici kopača, te 2 uvlačiva porivnika ukupne snage 6000 kW. Ovaj brod, najsnažnije jaružalo na svijetu, raspolagat će snagom jaružanja od 8.500 kW te će moći usitnjavati kompaktni pijesak, skrućenu glinu i stijene do 45 metara dubine, dok će se upravljanje obavljati iz kormilarnice i gotovo je u potpunosti automatizirano. Također, moći će primiti 67 članova posade u nadgrađu visokog standarda komfora. Gradnja još jednog izuzetno kompleksnog broda za Jan De Nul Grupu, jednu od vodećih kompanija s područja jaružanja, pomorsko podmorskih i off shore radova, pulskim brodograditeljima iznimna je čast, ali i veliki izazov.
Brod se gradi pod nadzorom klasifikacijskog društva Bureau Veritas Hrvatska. Ovo je drugo ovogodišnje porinuće u Uljaniku, a prvo otvoreno za posjetitelje.