Porinuće gradnje 498 - Kuma broda

Porinuta gradnja 498 - "Barda"

U Uljaniku je danas (10. svibnja) s navoza 1 u more porinuta gradnja 498 pod nazivom „Barda“ koju ULJANIK Brodogradilište gradi za kompaniju Azerbaijan State Caspian Shipping Company iz Republike Azerbajdžan.

Riječ je o brodu nosivosti 5.000 tona koji će prevoziti 54 vagona. Brod dužine 154,80 i širine 17,5 metara pokretat će dva Uljanik-MAN B&W motora oznake 5S26MC6 svaki snage 2000 kW pri 250 o/min s kojim će postizati 14,5 čvorova brzine plovidbe. Brod je u more tradicionalnim presijecanjem konopa pustila gospođa Yegane Dadasheva zaposlenica spomenuta tvrtke, a svečanosti porinuća prisustvovala je i Njegova ekselencija Kamil Khasiyev veleposlanik Republike Azerbajdžan u Hrvatskoj, zatim Aydin Bashirov predsjednik kompanije Azerbaijan State Caspian Shipping Company sa svojim najbližim suradnicima, gradonačelnik Pule Boris Miletić i predsjednik Uprave ULJANIK Grupe Anton Brajković.

Nazočnima se na početku obratio Marinko Brgić predsjednik Uprave ULJANIK Brodogradilišta koji je istaknuo kako danas za Azerbaijan State Caspian Shipping Company plovi 11 brodova sagrađenih u Uljaniku. - Izuzetna suradnja, koja je između danas vodećih ljudi kompanije i Uljanika započela prije 28 godina ovim ugovorima je potvrđena, produbljena te je stvorena čvrsta osnova za njenu budućnost zaključio je Brgić.

Predsjednik Azerbajdžanske državne kaspijske morske plovidbe Aydin Bashirov istaknuo je kako su brodograditelji Uljanika prije skoro tri desetljeća, od 1984. do 1986. godine izgradili i predali kaspijskim brodarima osam paroma - trajekta, brodova za prijevoz željezničkih vagona. Svi su ti paromi postali dijelom Kaspijske flote te i danas uspješno plove transportnim koridorom Europa-Kavkaz-Azija. Trenutna suradnja s Uljanikom nastavljena je ponajviše zaslugom uvaženog Iljhama Alijeva, predsjednika Republike Azerbajdžan koji svesrdno pomaže brodarima u procesu obnove Kaspijske flote. Suradnja između Hrvatske i Azerbajdžana razvija u svim sferama i naša je dužnost podržati taj proces, tj. pomagati jedni drugima, rekao je na koncu Bashirov.

Ovo je bilo treće ovogodišnje porinuće u Uljaniku, a istodobno je na navozu 1 u tijeku montaža i gradnje 499 drugog broda za prijevoz vagona koji ULJANIK Brodogradilište gradi za istog naručitelja. Ugovori za gradnju novogradnji 498 i 499 potpisani su u svibnju 2011. godine, a planirani rok isporuke prvog broda je konac ljeta ove godine. Budući da je danas radni dan porinuću su mogli prisustvovati uljanikovci, njihovi gosti i poslovni partneri.